Noorderzon 2019

noorderzon
 

Noorderzon Performing Arts Festival in Groningen is voor veel Stadjers het hoogtepunt van de zomer. Het internationale kunstenfestival is een groots zomerfeest in een vrij toegankelijk Noorderplantsoen. Noorderzon is in de afgelopen 25 jaar uitgegroeid tot een festival van elf dagen voor zo’n 135.000 bezoekers.

Afgelopen editie - de 28e - vond plaats in het Noorderplantsoen èn op veel andere locaties in Stad. Er was nieuw werk te zien van buitengewone grootheden, oude bekenden en van jonge makers van over de hele wereld: uit Frankrijk, Australië, Cambodja, Noorwegen, België, Duitsland, Thailand, Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Zwitserland, Finland, Zuid-Afrika, Mozambique en Hongarije. Noorderzon toont verhalen van over de hele wereld, verteld in Groningen.
 

Als onvergetelijke afsluiter hebben we een aftermovie gemaakt van het festival. Hiervoor hebben we tweeënhalve dag op het festivalterrein gefilmd. We hoefden niet hard te zoeken om mooie beelden te vinden: de voorstellingen en andere bezigheden waren als een droom die uitkomt voor iedere cameraman. Joshua (van days.film) heeft ook een dag met ons meegedraaid.

We hebben bijzondere kleuren aan de aftermovie meegegeven. Het zijn de drie kleuren die Noorderzon afgelopen drie jaar in haar campagnes heeft gebruikt. Om de film zo af te kunnen leveren, hebben we alles in infrarood gefilmd.

Het Groningse kunstenaarscollectief WERC Collective bestaat uit Joachim Rümke, Olav Huizer en Jelle Valk. De creatievelingen experimenteren met nieuwe media en digitale technieken in de fysieke wereld. Ook de campagnebeelden van Noorderzon komen uit hun koker. De losse letters - het hele alfabet - rolden uit hun 3D-printers. 
 

Wij maakten een video om te laten zien hoe het kunstenaarscollectief te werk gaat. Het resultaat is een tweeëneenhalve minuut durende film die het gehele maakproces in beelden vangt.

Blksm was afgelopen zomer veel te vinden op de WERC-vloer. We leerden dat het printen van de letter ‘O’ alleen al 30 uur (!) duurt. Om alle Noorderzon-letters te produceren, draaiden de 3D-printers bijna twee weken non-stop. 
 

‘Eigenlijk hopen we dat het kwartje valt bij de bezoeker’, zegt Jelle Valk van WERC. ‘Van oké, die communicatie die ik misschien online ben tegengekomen of op posters heb gezien, die staat hier nu gewoon écht.’

Ter promotie van het Noorderzon festival hebben we het opvallende campagne beeld van WERC op de verschillende locaties gefilmd waar editie 2019 zou plaatsvinden. Dit was onder andere bij verschillende theaters door de stad en natuurlijk in het Noorderplantsoen.

Mail ons naar post@blksm.media of bel +31 639 775 297.