CLIENT

Explore The North

DIENST

Aftermovie

Cultureel stadsfestival Explore The North gebruikt de historische binnenstad van Leeuwarden als podium voor muziek, literatuur en beeldende kunst. Elk jaar in november ontdekken de deelnemers aan de Explore-expedities de stad op een geheel nieuwe manier.

In eerdere jaren bouwde het festival al een stevige naam op met optredens van Spinvis, Adrian Crowley en Siv Jakobsen. Deelnemende explorers genoten van optredens op prachtige, ‘onontdekte’ plekken zoals een oude zeepziederij, de kelder van keramiekmuseum Princessehof en de schatkamer van het Historisch Centrum van Leeuwarden. In 2018 vulden onder meer Akwasi, Julia Holter, Adriaan van Dis, Hannah Bervoets en Tolls de bühne. 

Tijdens de editie van 2018 konden deelnemers kiezen uit drie geheime expedities, alle met gidsen van A Guide to Leeuwarden. Gedurende de anderhalf uur durende ontdekkingsreis hoorden zij historische verhalen over moord en doodslag en maakten ze kennis met artiesten in intieme, verrassende settingen. Het is waar wat de organisatie je bij aanvang belooft: je leert een heel andere kant van de historische binnenstad kennen.

cover_ETN
ETN1

Met twee camera’s volgden we gedurende 4 dagen de deelnemers van Explore The North. Ook wij verzamelden bij de Stadskas, het hart van het festival op het Oldehoofsterkerkhof, en gingen vandaar onder meer mee op expeditie (wat ook voor ons noorderlingen een culturele ontdekkingsreis door Leeuwarden bleek).

Sinds de festivaleditie van 2018 vervullen literatuur, taal en meertaligheid ook een grote rol op het Explore the North-festival. Met Project BCC werden vijf Vlaamse auteurs aan vijf jonge, Friese kunstenaars gekoppeld. Ieder tweetal is 24 uur met elkaar opgesloten. Het werk dat daaruit voortkwam is gepresenteerd tijdens Explore the North. 
blksm ving in 5 promotiefilms de essentie van het project BCC.