CLIENT

Grasnapolsky

DIENST

Aftermovie

Wat een locatie, wat een festival. Grasnapolsky is een winterfestival dat wordt gehouden in de oude strokartonfabriek De Toekomst in Scheemda. Het pand is opgetrokken uit dieprode bakstenen en ligt midden in het weidse Groninger landschap, op zo’n 25 minuten rijden van Stad. Het vroeg-industriële complex, dat aan het begin van 1900 werd opgericht, was zo’n 70 jaar het centrum van de florerende strokartonindustrie. 

De Toekomst werd echter ingehaald door de tijd. In 1968, met nog zo’n 125 medewerkers in dienst, viel het doek voor de fabriek en werd een van de twee monumentale gebouwen gesloopt. Het overgebleven complex, uit 1908, raakte in de jaren die volgden langzaam in verval.

Inmiddels is de oude strokartonfabriek het een centrum van heel wat anders. Van muziek. Nieuwe muziek, maar ook het bekendere werk. Het festival Grasnapolsky heeft haar plek gevonden in deze gerenoveerde, industriële parel in het Groningse landschap.

grasna6
grasna3
grasna1

Op 6, 7 en 8 maart 2020 was blksm van de partij om beelden te schieten op dit festival. Voor ons filmmakers was de sfeer en de locatie als een droom die uitkwam.